Vad är BCAA?

BCAA är något som de flesta som tillbringar mycket tid på gymmet förr eller senare kommer att höra talas om. Det är inte så konstigt, eftersom det är en av de äldsta och mest populära former av kosttillskott som används i samband med fysisk träning. Kosttillskottet är en samling aminosyror och innefattar tre stycken. Dessa är icoleucin, valin och leucin. Förkortningen BCAA står för Branched-chained amino acid och betyder på svenska grenade aminosyror. Eftersom dessa aminosyror är essentiella och därmed något som kroppen inte själv kan producera så måste de tillföras genom kosttillskott. BCAA har en positiv inverkan på prestationsförmågan och förmågan att bygga muskler.

Vad är det bra för?

Dessa aminosyror har i forskning visat höja den fysiska prestationsförmågan och påverkar kroppens hormoner som exempelvis insulin, tillväxthormon och testosteron. Aminosyrorna hjälper till att reglera dessa hormonnivåer till en ultimat nivå för att bygga muskler. De har också visat sig ha en positiv inverkan på kroppens förmåga att bränna fett utan att man tappar i muskler.

Gammalt och beprövat

Tillskottet är ett av de äldsta, mest beprövade och kanske ett av de mest ultimata kosttillskotten när det kommer till träning. Här får man allt som de flesta är ute efter och har som mål med sin träning. Nämligen att bygga muskler, höja sin prestationsförmåga och bränna fett.

Olika former av kosttillskottet

Detta kosttillskott finns både i form av pulver och i form av kapslar. Man kan alltså välja det man tycker passar bäst för sig själv. Det intas innan, efter ett träningspass eller både och. Hur mycket man ska ta varierar beroende på vilken produkt man väljer men brukar ligga mellan 5 – 20 gram. Det brukar som i andra kosttillskott ingå någon form av skopa eller mått så man vet hur mycket man tar utan att behöva väga. Pulver är i regel något billigare än kapselvarianten så om man inte har något problem att dricka kosttillskottet så är det vanligtvis det bästa alternativet för sin plånbok och ekonomi. Smaken brukar inte heller vara något problem. Det finns ofta smaksatt pulver som gör att det i stort sett blir som att dricka en milk-shake.

Kosttillskottet finns som vegetarisk variant

Kosttillskottet finns även som helt vegetariska alternativ och kan alltså användas även om man är vegetarian eller vegan. Det kan också vara bra som tillskott för vegetarianer eftersom man i regel som vegetarian inte får i sig lika mycket protein som en icke-vegetarian.

Läs mer här.