Att vara ute i naturen och campa tycker många är den bästa formen av semester. Med enklast möjliga utrustning kan man komma ut i vildmarken och njuta av äventyr, natur- och djurliv, tystnad och stillhet och få en stunds avkoppling som är svår att slå.

Dock behöver man viss utrustning för att campingturen ska bli säker, praktisk och bekväm. Här nedan beskrivs några av de vanligaste artiklarna i en campingutrustning.

Termos

Termosar med tillhörande muggar och fristående kåsa är troligtvis den campingutrustning som är vanligast. En termos kan användas för både varma och kalla drycker när man är på utflykt eller campar. En variant av termos som är mycket praktisk är mattermosen. I en sådan kan man ha t.ex. varmkorv, grytor, soppor och liknande. När man ska införskaffa en termos är det bra att tänka på hur termosen ska användas, t.ex. om den behöver vara okrossbar för att klara tuffa turer. Är det en termos till barn eller en termos som bara ska användas på korta turer kan det vara bra med en lite mindre storlek som blir lättare att bära viktmässigt

Trangiakök

Ett trangiakök används för att tillaga mat ute i naturen eller t.ex. på sjön. Det består av en vindskyddad aluminiumdel i vilken man eldar med hjälp av en spritbrännare. Till trangiaköket hör en stekpanna, två kastruller, en s.k. ”tamoj” som fungerar som handtag till panna och kastruller, brännare, vindskydd i två delar, lock till vindskyddet, en släckare/sparring för att justera lågan och ibland även en kaffepanna. Alla delar är formade så att de kan packas i varandra och transporteras smidigt.

Tält

Tält finns i många olika varianter, alltifrån enkla tält till stora tält för flera personer. Vad man väljer beror på hur man ska använda tältet. Ska man bara ut på enkla, korta turer kan det räcka med ett litet tält som inte väger så mycket men i tuffare miljöer med påfrestande klimatförhållanden är det viktigt att ha bra regn- och vindskydd.

Sovsäck och liggunderlag

För att kunna övernatta eller kanske bara vila på campingturen bör man med fördel komplettera campingutrustningen med liggunderlag och sovsäck. Nuförtiden finns mycket lättviktiga, smidiga sovsäckar som ändå kan hålla värmen även vid riktigt låga utomhustemperaturer. Sovsäckar kan rullas till mycket små paket som kan stoppas ned i ett fodral då sovsäcke inte används. Ett liggunderlag hjälper till att jämna till underlaget där man ligger och isolerar också effektivt från markens kyla och väta. Det kan självklart också användas som sittunderlag då man kanske vistas vid en brasa och grillar korv eller lagar mat på trangiakök.

Hitta www.nordiskcampingutrustning.se