Dagens moderna tvättmaskin härstammar ifrån mitten av 1800-talet då en amerikan vid namn James King uppfann föregångaren. Den första som såldes i butiker till välbärgade familjer var inte helt olik den som existerar idag men på grund av att den var först av sin sort levde den självklart inte upp till något som liknar den standard som finns idag. Tvättmaskiner har historiskt sätt underlättat otroligt mycket för exempelvis sjukhus eftersom det är mycket mer tidssparande att tvätta i en maskin än för hand vilket har underlättat arbetsbördan för många. Arbetstillfällena har inte försvunnit utan snarare omplacerats eftersom det finns speciella tvätterier som arbetar med att tvätta exempelvis sängkläder och handdukar från hotell och sjukhus.

Dagens modeller

Dagens modeller av tvättmaskiner kännetecknas av en gyllene medelväg där effektivitet och snabbhet möter miljövänlighet. Vid köp av nya maskiner till sin tvättstuga är hör det inte till ovanligheterna att noggrant överväga om den snabbaste faktiskt är den bästa eftersom det är flera aspekter som är viktiga. Den så kallade energimärkningen är vad som faktiskt visar på hur snabbt den tvättar samt hur ren tvätten blir. Detta är vad som till största del styr priserna. Ju bättre klass desto dyrare. Klassificeringen är A-G och betygen sätts utifrån hur ren tvätten blir.

Den som ska köpa en ny tvättmaskin har alltså en hel del saker att ta hänsyn till. Som om inte det var nog ska man också fundera på om det ska vara en maskin med inbyggd torktumlare, en två-i-en lösning som ofta är intressanta för de som bor på färre kvadratmeter och ska få plats med allt i ett litet badrum. Hur ofta man tvättar och hur mycket åt gången är också något att ta med i beräkningen. Inte minst ska man förstå hur den fungerar oavsett om man har lätt för att hantera instruktioner eller inte.

Hänsyn till miljö och natur

Ekvationen renhet och miljömedvetenhet är ganska svår att få ihop. I synnerhet då det finns företag som bygger tvättmaskiner som helt enkelt inte alls tänker miljöaspekten överhuvudtaget. Det finns maskiner som är mer miljövänliga än andra men framförallt handlar det om hur man som användare gör vid tvätt. Att använda ett skonsamt och miljövänligt tvättmedel är det många som gör i och med att det är bättre för naturen när det rinner ut i avloppet. Kemikalierna går i dagens läge inte helt att komma ifrån men det finns diverse alternativ att undersöka så tvätten blir mer miljövänlig.