En golvlampa är en ljuskälla till hem, kontor eller butik som står på golvet och ofta har ett högt skaft, till skillnad från t.ex. vägglampor som är monterade på väggar och bordslampor som står på bord. Det finns oerhört många olika typer av golvlampor här och man kan välja och vraka bland ett stort utbud av modeller: stora och klumpiga, smala och smidiga, traditionella eller moderna, klassiska eller specialdesignade etc.

Golvlampor är ofta designade så att de inte skall ta för mycket utrymme där de står men själva lampskärmen kan vara allt ifrån minimal till gigantisk. En design som känns både klassisk och modern på samma gång är Bellevue AJ7, modellen som är mycket elegant och finns i flera färger. Modellen påminner lite grann om en hög skrivbordslampa och den är utmärkt som specifik ljuskälla då den går att rikta åt olika håll. Perfekt för den som vill läsa eller sitta och sticka i soffan och behöver extra spotlightljus.

För den som vill ha ett mer indirekt ljus passar modellen Oslo Wood som står riktad snett uppåt och därmed passar utmärkt för att lysa upp bokhyllor och tavlor, inte olikt en strålkastare. Man kan också rikta den mot väggen och låta ljuset reflektera tillbaka för en stämningsfull och behaglig effekt. Lampan är nästan 1,70m hög och har dimmereffekt.

En mycket klassisk modell är den vita Constanza vars lampskärm är en av de mest typiska för golvlampor. Även denna lampa har dimmer och ställer man den vid en soffa eller fåtölj ger den ett lagom mått ljus för att både tillåta läsning och ge ett allmänt mjukare ljus. För den modernare smaken kan kanske en långsmal led-golvlampa passa? Designade som långa tuber eller rör som står fast på golvet kan dessa lampor ge ett snyggt intryck i hörnor och vrår och en populär modell är Foscarinis Mite som är nästan 1,9m hög. Eller varför inte skaffa sig Flos golvlampa IC F1 i mässing som ser ut som en kula som balanserar på ett stativ?

Man bör också tänka på vilken slags ljuskälla man vill använda; vill man ha en klassisk glödlampa eller en energisparande variant? Hur starkt ljus vill man ha; ett svagare på 40W eller ett starkt på 100W? Och hur är det med typen av ljus; ett klart vitt eller ett mjukare i gula toner? Vilken höjd vill man ha? Möjligheter och alternativen är, som sagt, oändliga vilket gör det så otroligt inspirerande och roligt att skaffa sig en golvlampa för det där lilla extra.